“Ik had nogal wat twijfels over mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige: “Zit ik hier wel op de juiste plek? Past dit werk überhaupt nog wel bij mij?” Ik miste iets, het plezier was weg en ik voelde me soms ook overvraagd. Niet door het contact met cliënten, maar door de administratieve rompslomp eromheen.

De angst om mensen teleur te stellen
In mijn gesprekken met Sandra werd duidelijk dat ik het moeilijk vind om dingen uit te spreken. Ik werk hier nog niet zo lang maar kreeg al wel veel waardering, dat ze zo blij met me waren en dat ik mijn werk zo goed deed. Dat maakte het voor mij nog lastiger om met mijn twijfels te komen. Dankzij Sandra’s doorvragen bleek deze angst om mensen teleur te stellen op meerdere levensgebieden te spelen, bijvoorbeeld ook in de relatie met mijn moeder.

De confrontatie aangaan
Met Sandra als stok achter de deur ben ik de confrontatie op mijn werk aangegaan, wat heel goed heeft uitgepakt. Ze zijn met me gaan meedenken over meer uitdaging. Ik heb meer vrede met mijn werk, voel me op mijn werk vrijer en beter, nu mijn twijfels er ook mogen zijn.

Daarna kwam mijn relatie met mijn moeder aan bod. Ik was me verantwoordelijk gaan voelen voor haar gevoel, vooral in de zware periode na haar scheiding. Het was heel spannend om dat bespreekbaar te maken, en best ingewikkeld ook. Maar samen met Sandra heb ik het heel goed uitgediept en voorbereid. In het gesprek met mijn moeder zei ze letterlijk dat ik niet verantwoordelijk ben voor haar gevoel, waarmee er echt een last van mijn schouders viel. Als ik nu ergens tegenaan loop met haar, kan ik het gewoon inbrengen, in plaats van erover te gaan piekeren met een steen op mijn maag.

Sandra laat je zelf nadenken
Sandra geeft je eye-openers, maar ze laat vooral jou zelf heel veel nadenken. Ik had niet het idee dat zij me adviseerde, eerder dat ik mezelf adviseerde en mijn eigen doelen stelde. Het voelde nooit als een moeten, maar echt als iets van mezelf, als mijn proces.

Toegankelijk, informeel en respectvol
Sandra is heel toegankelijk en informeel, maar ook heel respectvol. Je voelt je direct op je gemak en daardoor vertel je haar ook meer. Haar open houding en uitstraling maakt een eerste contact heel laagdrempelig. Ze heeft snel helder waar je nu eigenlijk mee zit, zodat je ook heel snel en makkelijk het proces instapt. En met ontzettend veel resultaat.”

Ik durf nu de confrontatie aan.

Elske - Psychiatrisch Verpleegkundige

“Als ik met een man aan het daten was, liep het in de afgelopen jaren vaak op hetzelfde punt stuk. Vaak was dat rond date nummer 4, dan veranderde er opeens iets. Toen kreeg ik de kans om me daar door Sandra op te laten coachen.

Sandra liet me een oefening doen waardoor ik ontdekte dat ik eigenlijk heel negatief tegenover relaties stond. Ik vertrouwde de zaak niet en was er bang voor. Vanuit een onzeker klein meisje in mezelf dacht ik dat ik ‘toch niet goed genoeg’ zou zijn, en ging ik me anders voordoen dan ik was. Dat was wel echt een eye-opener voor mij.

Zekerder van mezelf
Het is heel fijn dat ik hier nu beter woorden aan kan geven. Als ik iets lastig vind, kan ik het nu veel beter uitleggen, zowel aan mezelf als aan anderen. Ik richt me nu meer op wat ik zelf voel, in plaats van op wat de ander mogelijk denkt. Daardoor ben ik veel zekerder van mezelf geworden.

Verrassende inzichten
Sandra heeft iets heel ontwapenends, zodat je je makkelijk open durft te stellen. Ik vond het fijn dat ze van mijn eigen leeftijd is, terwijl ze toch heel andere vragen stelt dan bijvoorbeeld vriendinnen. Je kunt met haar heel laagdrempelig onderzoeken hoe je in ergens in staat, bijvoorbeeld in relaties. Mij leverde dat verrassende inzichten op die ik niet had verwacht.

En inmiddels, toeval of niet, heb ik ook ‘eindelijk’ een relatie… “

Eindelijk een vaste relatie.

Inge (30) - sales & recruitment manager

“Soms lijkt het alsof je geen eigen mening hebt,” zei een vriendin ooit tegen mij. Ik ga inderdaad makkelijk in dingen mee, maar haar uitspraak bleef toch nog lang in mijn hoofd rondspoken. In mijn coachgesprekken met Sandra realiseerde ik me dat ik conflicten toch wel erg uit de weg ga. Ik had al heel lang geen ruzie gehad, en als ik al ergens op terugkwam, was dat vaak pas na drie dagen. Maar hoe verander je zoiets?

Mijn gevoel beter leren uiten
Sandra liet me een soort intuïtief stappenplan uitwerken. Waar wilde ik naartoe? Mijn gevoel beter leren uiten. Dan moest ik wel eerst zelf gaan voelen! En hoe doe je dat dan weer? Op haar uitnodiging gaf ik daar zelf antwoorden op: wat vaker rust nemen, bijvoorbeeld in de ochtend met een bakje koffie. Of aan mezelf vragen hoe ik me voel als ik op de fiets zit. Simpele dingen, maar het hielp. Ook heel belangrijk was dat ik zelf begon te accepteren dat dit het punt was waarop ik nu stond. Meteen mijn gevoel voelen en uiten lukt vaak nog niet. Maar op vergaderingen hoor ik mezelf nu vragen: “Zullen we het hier volgende week nog even over hebben?”

Lichter en krachtiger
Bij Sandra voel je je meteen op je gemak. Ze helpt je heel goed met dingen uitpluizen, maar het voelt alsof je het allemaal zelf doet. Ik heb het al aan al mijn vriendinnen aangeraden. Als twintigers of jonge dertigers zijn we nog veel bezig met wat we willen en wie we zijn. Juist als je niet goed kunt benoemen wat je twijfels zijn, wat je mist of wat je dwarszit, kan Sandra je helpen om dat helder te krijgen. Je ontdekt wat eronder zit en je maakt ook echt je eigen stappenplan om daarmee verder te komen. Elke keer als ik wegging, voelde ik me lichter en krachtiger."

Ik voel me lichter en krachtiger.

lisa (28) - Manager in de horeca

“Al jaren heb ik een goed contact met mijn oudere buurvrouw. Bij afwezigheid giet ik haar planten of verzorgt zij mijn kat, en we drinken ook wel eens een wijntje samen. Toen zij een ingrijpend verlies doormaakte, werd dat contact intensiever. Maar daarna vond ik het lastig om mijn bezoekfrequentie weer terug te draaien, uit angst haar te kwetsen en de relatie te verstoren.

Mijn beladen ‘ja’ is een ‘nee’ naar mezelf
Sandra’s rake vragen hielpen me om los te komen van het idee dat mijn eigen ruimte innemen automatisch betekent dat de ander zich tekortgedaan zal voelen. Ik zag in dat mijn beladen ‘ja’ naar mijn buurvrouw ook een ‘nee’ naar mezelf inhield. Waardoor ik me dan weer boos, geïrriteerd en onbegrepen voelde.

Geen confrontatie, maar actie
Dat ene gesprek met Sandra heeft echt iets opgeleverd. Ik ga nu minder vaak naar mijn buurvrouw, ook als ik geen ‘excuus’ heb, en voel me daar goed bij. Ik hoef haar hiermee ook niet te confronteren, ik zet mijn inzichten gewoon om in actie. Ook ben ik meer momentjes voor mezelf gaan inplannen, om te voelen wat ik wil, en dat gaat me steeds makkelijker af.

Niet veroordelend, helder en duidelijk
Sandra is echt bij je aanwezig. Ze is vriendelijk, open en niet veroordelend, waardoor ik me heel veilig voelde. Ook is ze prettig helder en duidelijk. Ze laat jou het doel van de sessie bepalen en bij de afronding ook je volgende stap. En verder is Sandra gewoon een leuke meid die er helemaal voor gaat.”

Ik zet mijn inzichten om in actie.

Toen ik tot het besef kwam dat ik overspannen was en mijn relatie tegelijkertijd sneuvelde, ben ik intensief met een psycholoog aan de slag gegaan. Daar kreeg ik inzicht in de vicieuze cirkel waarin ik was beland: mijn perfectionistische houding sloeg door. Dit resulteerde in negatief denken, heel kritisch zijn op mezelf en anderen, te veel hooi op mijn vork nemen en veel opgekropte woede waar mijn ex-vriendin en ouders last van kregen. Ook vrienden merkten dat ik gebukt ging onder mijn boosheid. Mijn groeiende vermoeidheid en lichamelijk gekwakkel versterkten dan weer mijn negatieve gedachten.

Zo had ik jarenlang op het randje gebalanceerd, totdat de relatiebreuk mij het laatste zetje gaf. Toen ik de touwtjes liet vieren en mezelf de rust en het verdriet gunde, merkte ik vrij snel hoeveel stresshormonen er al langere tijd door mijn lijf gierden.

Coachtraject met Sandra: “Het leven is nog steeds mooi”
Hoewel de gesprekken met de psycholoog en het bijhouden van een dagboek meer rust en inzicht gaven, kwam ik tot het besef dat ingesleten patronen en weggestopt verdriet mij opnieuw in een crisis zouden kunnen storten. Kortom: inzicht geeft nog geen verandering. Die kwam pas in mijn coachtraject met Sandra. Daarin kwamen steeds meer emoties los, waaronder oud verdriet, wat een enorme bevrijding voor me was.

Ik begon me gelukkiger te voelen In mijn gedachten ziet de toekomst ziet er weer rooskleuriger uit, ondanks de coronamaatregelen die een negatieve invloed hebben op mijn gemoedsrust. Steeds vaker begon ik te denken: “Het leven is nog steeds mooi, ik kan er iets leuks van maken.”

Emoties de ruimte geven
Ik heb vooral geleerd om opkomende spanningen tijdig te signaleren en dan even rustig te gaan zitten om ‘naar die emoties toe te ademen’. Als er vervelende gevoelens opkomen, bijvoorbeeld rond mijn verbroken relatie, geef ik die nu actief even de ruimte. Dat geeft rust in je hoofd en de ontspanning is daarna voelbaar in je lijf, dat in mijn geval al meerdere perioden vol zat met stresshormonen. Ik kan nu ook eindelijk het verdriet los laten komen van ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden, zoals het overlijden van een vriend. Soms gebeurt het gewoon spontaan.

Meer vreugde en genieten
Aan de andere kant kan ik meer vreugde ervaren en genieten van de grote en kleine dingen door de dag heen. Dus in die zin zou je kunnen concluderen dat emotionele blokkades zijn weggenomen. Ik ben denk ik weer een prettiger en rustiger persoon geworden voor mijn omgeving.

Laagdrempelig
Veel mensen vinden het nogal al wat om naar een psycholoog te gaan, alsof dat een zwaktebod zou zijn. Maar zo’n kort coachtraject van vier sessies is heel laagdrempelig, terwijl je problemen in je leven kunt uitdiepen en ook echt handvatten meekrijgt. Bijvoorbeeld via een stappenplan tot acceptatie van een situatie komen, door de emoties stapsgewijs op te zoeken en te doorleven. Ik ben inmiddels weer voorzichtig begonnen op mijn werk als adviseur/projectleider in het maatschappelijk vastgoed en ook met mijn studie (MRE) komt de scherpte terug.

Alle ruimte
Wat ik bij Sandra heel fijn vind is dat ze je alle ruimte geeft, ook qua tijd – er gaat geen wekkertje af. Bij de GGZ is het afstandelijker en gehaaster en daardoor minder menselijk. Sandra biedt je een luisterend oor en kan goed trechteren naar de rode draad van jouw verhaal. Zo helpt ze je om je hulpvraag en je doelen duidelijk te formuleren. Ze dringt je niets op en respecteert je grenzen. Ze gaf mij het gevoel dat ik serieus werd genomen, dat er echt tijd en ruimte werden vrijgemaakt om dit varkentje te kunnen gaan wassen. En er is altijd ruimte om extra sessies te volgen, wanneer je daar behoefte aan hebt.

Het leven is nog steeds mooi.

Jaap (37) - Adviseur/projectleider
maatschappelijk vastgoed

“Waar ik zelf als beginnend coach tegenaan liep, was dat ik de lat zo hoog legde. Dan lag ik de avond vóór een sessie alvast te bedenken waar de cliënt mee zou komen en wat ik dan zou zeggen, om mezelf in te dekken. In de sessies zelf was ik vaak gespannen en zat ik niet in mijn eigen stroom.

Ik mag oefenen en leren
Sandra liet me in onze sessie zelf ontdekken wat ik nodig had om de verbinding met mezelf niet kwijt te raken. Ik zag dat ik niet zo streng hoef te zijn naar mezelf, dat ik mag oefenen en leren. Die plek was kwetsbaarder, zachter, en zo kon ik weer zakken in mezelf. Het resultaat was dat ik ’s avonds niet meer wakker lag!

Niet zwaar op de hand
Sandra is heel benaderbaar, ik voelde me welkom en er was meteen een vertrouwensband. Ze is niet zwaar op de hand, ze houdt het luchtig, maar ze blijft wel doorvragen. Ik had het gevoel dat ik haar niet om de tuin kon leiden, en dus ook mezelf niet – dat voelde heel fijn. Ze houdt het overzicht en blijft ook heel praktisch. Ze laat je nadenken over je volgende stap en wanneer je die gaat zetten, en dat werkt heel motiverend.”

Ik mag oefenen en leren.

Babette stroes -
www.babettestroes.nl

“Ik was overspannen geraakt op mijn werk. Ik was vooral op zoek naar rust, zodat ik weer door zou kunnen. Maar ik wist niet hoe dan, en dat maakte me nog onrustiger.

In mijn eerste sessie nam Sandra me mee in een stappenplan, op een heel intuïtieve manier, zonder het voor te kauwen. Ze begeleidde me bij elke stap, maar het kwam wel uit mezelf. Zo werd me duidelijk hoever ik nog van m’n doel af was, en wat er nog tussen zat. Dat maakte het overzichtelijk en gaf al meer rust.

Mezelf dingen gunnen
In een tweede sessie hebben we gekeken naar hoe ik in liefdesrelaties sta. Hier kwam uit dat ik dingen vaak erg op mezelf betrek, dat ik me moeilijk kan openen vanuit angst om gekwetst te worden, en dat ik het mezelf ook niet zo gun. Sandra hielp me te zien waar dat vandaan komt, dat vond ik heel waardevol. Ze bracht me steeds terug naar mijn eigenwaarde, dat ik er mag zijn en dat ik mezelf dingen mag gunnen.

Geen imago in stand hoeven houden
Het werd me duidelijk dat ik aldoor aan het vechten was om een bepaald imago in stand te houden, zowel op mijn werk als in mijn liefdesleven. Dat loslaten was best lastig, maar mede dankzij Sandra ben ik hier actief mee aan de slag gegaan toen ik via mijn werk een loopbaancoach kreeg toegewezen.

Rustig en steady
Sandra’s grote kracht is dat ze oprecht luistert, dat heb ik heel sterk gevoeld. Ze speelt overal goed op in en vraagt echt dóór naar dingen. En het was fijn dat ze rustig en steady bleef, ook als ik heel emotioneel werd.”

Ik mag mezelf dingen gunnen.

anne (26) - cultuurcoördinator kunstencentrum

“Als ik met een man aan het daten was, liep het in de afgelopen jaren vaak op hetzelfde punt stuk. Vaak was dat rond date nummer 4, dan veranderde er opeens iets. Toen kreeg ik de kans om me daar door Sandra op te laten coachen.

Sandra liet me een oefening doen waardoor ik ontdekte dat ik eigenlijk heel negatief tegenover relaties stond. Ik vertrouwde de zaak niet en was er bang voor. Vanuit een onzeker klein meisje in mezelf dacht ik dat ik ‘toch niet goed genoeg’ zou zijn, en ging ik me anders voordoen dan ik was. Dat was wel echt een eye-opener voor mij.

Zekerder van mezelf
Het is heel fijn dat ik hier nu beter woorden aan kan geven. Als ik iets lastig vind, kan ik het nu veel beter uitleggen, zowel aan mezelf als aan anderen. Ik richt me nu meer op wat ik zelf voel, in plaats van op wat de ander mogelijk denkt. Daardoor ben ik veel zekerder van mezelf geworden.

Verrassende inzichten
Sandra heeft iets heel ontwapenends, zodat je je makkelijk open durft te stellen. Ik vond het fijn dat ze van mijn eigen leeftijd is, terwijl ze toch heel andere vragen stelt dan bijvoorbeeld vriendinnen. Je kunt met haar heel laagdrempelig onderzoeken hoe je in ergens in staat, bijvoorbeeld in relaties. Mij leverde dat verrassende inzichten op die ik niet had verwacht.

En inmiddels, toeval of niet, heb ik ook ‘eindelijk’ een relatie… “

Eindelijk een
vaste relatie.

inge (30) - sales & recruitment manager

“Soms lijkt het alsof je geen eigen mening hebt,” zei een vriendin ooit tegen mij. Ik ga inderdaad makkelijk in dingen mee, maar haar uitspraak bleef toch nog lang in mijn hoofd rondspoken. In mijn coachgesprekken met Sandra realiseerde ik me dat ik conflicten toch wel erg uit de weg ga. Ik had al heel lang geen ruzie gehad, en als ik al ergens op terugkwam, was dat vaak pas na drie dagen. Maar hoe verander je zoiets?

Mijn gevoel beter leren uiten
Sandra liet me een soort intuïtief stappenplan uitwerken. Waar wilde ik naartoe? Mijn gevoel beter leren uiten. Dan moest ik wel eerst zelf gaan voelen! En hoe doe je dat dan weer? Op haar uitnodiging gaf ik daar zelf antwoorden op: wat vaker rust nemen, bijvoorbeeld in de ochtend met een bakje koffie. Of aan mezelf vragen hoe ik me voel als ik op de fiets zit. Simpele dingen, maar het hielp. Ook heel belangrijk was dat ik zelf begon te accepteren dat dit het punt was waarop ik nu stond. Meteen mijn gevoel voelen en uiten lukt vaak nog niet. Maar op vergaderingen hoor ik mezelf nu vragen: “Zullen we het hier volgende week nog even over hebben?”

Lichter en krachtiger
Bij Sandra voel je je meteen op je gemak. Ze helpt je heel goed met dingen uitpluizen, maar het voelt alsof je het allemaal zelf doet. Ik heb het al aan al mijn vriendinnen aangeraden. Als twintigers of jonge dertigers zijn we nog veel bezig met wat we willen en wie we zijn. Juist als je niet goed kunt benoemen wat je twijfels zijn, wat je mist of wat je dwarszit, kan Sandra je helpen om dat helder te krijgen. Je ontdekt wat eronder zit en je maakt ook echt je eigen stappenplan om daarmee verder te komen. Elke keer als ik wegging, voelde ik me lichter en krachtiger."

“Soms lijkt het alsof je geen eigen mening hebt,” zei een vriendin ooit tegen mij. Ik ga inderdaad makkelijk in dingen mee, maar haar uitspraak bleef toch nog lang in mijn hoofd rondspoken. In mijn coachgesprekken met Sandra realiseerde ik me dat ik conflicten toch wel erg uit de weg ga. Ik had al heel lang geen ruzie gehad, en als ik al ergens op terugkwam, was dat vaak pas na drie dagen. Maar hoe verander je zoiets?

Mijn gevoel beter leren uiten
Sandra liet me een soort intuïtief stappenplan uitwerken. Waar wilde ik naartoe? Mijn gevoel beter leren uiten. Dan moest ik wel eerst zelf gaan voelen! En hoe doe je dat dan weer? Op haar uitnodiging gaf ik daar zelf antwoorden op: wat vaker rust nemen, bijvoorbeeld in de ochtend met een bakje koffie. Of aan mezelf vragen hoe ik me voel als ik op de fiets zit. Simpele dingen, maar het hielp. Ook heel belangrijk was dat ik zelf begon te accepteren dat dit het punt was waarop ik nu stond. Meteen mijn gevoel voelen en uiten lukt vaak nog niet. Maar op vergaderingen hoor ik mezelf nu vragen: “Zullen we het hier volgende week nog even over hebben?”

Lichter en krachtiger
Bij Sandra voel je je meteen op je gemak. Ze helpt je heel goed met dingen uitpluizen, maar het voelt alsof je het allemaal zelf doet. Ik heb het al aan al mijn vriendinnen aangeraden. Als twintigers of jonge dertigers zijn we nog veel bezig met wat we willen en wie we zijn. Juist als je niet goed kunt benoemen wat je twijfels zijn, wat je mist of wat je dwarszit, kan Sandra je helpen om dat helder te krijgen. Je ontdekt wat eronder zit en je maakt ook echt je eigen stappenplan om daarmee verder te komen. Elke keer als ik wegging, voelde ik me lichter en krachtiger."

Ik voel me lichter en krachtiger.

lisa (26) - manager in de horeca

“Al jaren heb ik een goed contact met mijn oudere buurvrouw. Bij afwezigheid giet ik haar planten of verzorgt zij mijn kat, en we drinken ook wel eens een wijntje samen. Toen zij een ingrijpend verlies doormaakte, werd dat contact intensiever. Maar daarna vond ik het lastig om mijn bezoekfrequentie weer terug te draaien, uit angst haar te kwetsen en de relatie te verstoren.

Mijn beladen ‘ja’ is een ‘nee’ naar mezelf
Sandra’s rake vragen hielpen me om los te komen van het idee dat mijn eigen ruimte innemen automatisch betekent dat de ander zich tekortgedaan zal voelen. Ik zag in dat mijn beladen ‘ja’ naar mijn buurvrouw ook een ‘nee’ naar mezelf inhield. Waardoor ik me dan weer boos, geïrriteerd en onbegrepen voelde.

Geen confrontatie, maar actie
Dat ene gesprek met Sandra heeft echt iets opgeleverd. Ik ga nu minder vaak naar mijn buurvrouw, ook als ik geen ‘excuus’ heb, en voel me daar goed bij. Ik hoef haar hiermee ook niet te confronteren, ik zet mijn inzichten gewoon om in actie. Ook ben ik meer momentjes voor mezelf gaan inplannen, om te voelen wat ik wil, en dat gaat me steeds makkelijker af.

Niet veroordelend, helder en duidelijk
Sandra is echt bij je aanwezig. Ze is vriendelijk, open en niet veroordelend, waardoor ik me heel veilig voelde. Ook is ze prettig helder en duidelijk. Ze laat jou het doel van de sessie bepalen en bij de afronding ook je volgende stap. En verder is Sandra gewoon een leuke meid die er helemaal voor gaat.”

Ik zet mijn inzichten om in actie.

“Waar ik zelf als beginnend coach tegenaan liep, was dat ik de lat zo hoog legde. Dan lag ik de avond vóór een sessie alvast te bedenken waar de cliënt mee zou komen en wat ik dan zou zeggen, om mezelf in te dekken. In de sessies zelf was ik vaak gespannen en zat ik niet in mijn eigen stroom.

Ik mag oefenen en leren
Sandra liet me in onze sessie zelf ontdekken wat ik nodig had om de verbinding met mezelf niet kwijt te raken. Ik zag dat ik niet zo streng hoef te zijn naar mezelf, dat ik mag oefenen en leren. Die plek was kwetsbaarder, zachter, en zo kon ik weer zakken in mezelf. Het resultaat was dat ik ’s avonds niet meer wakker lag!

Niet zwaar op de hand
Sandra is heel benaderbaar, ik voelde me welkom en er was meteen een vertrouwensband. Ze is niet zwaar op de hand, ze houdt het luchtig, maar ze blijft wel doorvragen. Ik had het gevoel dat ik haar niet om de tuin kon leiden, en dus ook mezelf niet – dat voelde heel fijn. Ze houdt het overzicht en blijft ook heel praktisch. Ze laat je nadenken over je volgende stap en wanneer je die gaat zetten, en dat werkt heel motiverend.”

Ik mag oefenen en leren.

babette stroes - www.babettestroes.nl

“Ik was overspannen geraakt op mijn werk. Ik was vooral op zoek naar rust, zodat ik weer door zou kunnen. Maar ik wist niet hoe dan, en dat maakte me nog onrustiger.

In mijn eerste sessie nam Sandra me mee in een stappenplan, op een heel intuïtieve manier, zonder het voor te kauwen. Ze begeleidde me bij elke stap, maar het kwam wel uit mezelf. Zo werd me duidelijk hoever ik nog van m’n doel af was, en wat er nog tussen zat. Dat maakte het overzichtelijk en gaf al meer rust.

Mezelf dingen gunnen
In een tweede sessie hebben we gekeken naar hoe ik in liefdesrelaties sta. Hier kwam uit dat ik dingen vaak erg op mezelf betrek, dat ik me moeilijk kan openen vanuit angst om gekwetst te worden, en dat ik het mezelf ook niet zo gun. Sandra hielp me te zien waar dat vandaan komt, dat vond ik heel waardevol. Ze bracht me steeds terug naar mijn eigenwaarde, dat ik er mag zijn en dat ik mezelf dingen mag gunnen.

Geen imago in stand hoeven houden
Het werd me duidelijk dat ik aldoor aan het vechten was om een bepaald imago in stand te houden, zowel op mijn werk als in mijn liefdesleven. Dat loslaten was best lastig, maar mede dankzij Sandra ben ik hier actief mee aan de slag gegaan toen ik via mijn werk een loopbaancoach kreeg toegewezen.

Rustig en steady
Sandra’s grote kracht is dat ze oprecht luistert, dat heb ik heel sterk gevoeld. Ze speelt overal goed op in en vraagt echt dóór naar dingen. En het was fijn dat ze rustig en steady bleef, ook als ik heel emotioneel werd.”

Ik mag mezelf dingen gunnen.

Toen ik tot het besef kwam dat ik overspannen was en mijn relatie tegelijkertijd sneuvelde, ben ik intensief met een psycholoog aan de slag gegaan. Daar kreeg ik inzicht in de vicieuze cirkel waarin ik was beland: mijn perfectionistische houding sloeg door. Dit resulteerde in negatief denken, heel kritisch zijn op mezelf en anderen, te veel hooi op mijn vork nemen en veel opgekropte woede waar mijn ex-vriendin en ouders last van kregen. Ook vrienden merkten dat ik gebukt ging onder mijn boosheid. Mijn groeiende vermoeidheid en lichamelijk gekwakkel versterkten dan weer mijn negatieve gedachten.

Zo had ik jarenlang op het randje gebalanceerd, totdat de relatiebreuk mij het laatste zetje gaf. Toen ik de touwtjes liet vieren en mezelf de rust en het verdriet gunde, merkte ik vrij snel hoeveel stresshormonen er al langere tijd door mijn lijf gierden.

Coachtraject met Sandra: “Het leven is nog steeds mooi”
Hoewel de gesprekken met de psycholoog en het bijhouden van een dagboek meer rust en inzicht gaven, kwam ik tot het besef dat ingesleten patronen en weggestopt verdriet mij opnieuw in een crisis zouden kunnen storten. Kortom: inzicht geeft nog geen verandering. Die kwam pas in mijn coachtraject met Sandra. Daarin kwamen steeds meer emoties los, waaronder oud verdriet, wat een enorme bevrijding voor me was.

Ik begon me gelukkiger te voelen In mijn gedachten ziet de toekomst ziet er weer rooskleuriger uit, ondanks de coronamaatregelen die een negatieve invloed hebben op mijn gemoedsrust. Steeds vaker begon ik te denken: “Het leven is nog steeds mooi, ik kan er iets leuks van maken.”

Emoties de ruimte geven
Ik heb vooral geleerd om opkomende spanningen tijdig te signaleren en dan even rustig te gaan zitten om ‘naar die emoties toe te ademen’. Als er vervelende gevoelens opkomen, bijvoorbeeld rond mijn verbroken relatie, geef ik die nu actief even de ruimte. Dat geeft rust in je hoofd en de ontspanning is daarna voelbaar in je lijf, dat in mijn geval al meerdere perioden vol zat met stresshormonen. Ik kan nu ook eindelijk het verdriet los laten komen van ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden, zoals het overlijden van een vriend. Soms gebeurt het gewoon spontaan.

Meer vreugde en genieten
Aan de andere kant kan ik meer vreugde ervaren en genieten van de grote en kleine dingen door de dag heen. Dus in die zin zou je kunnen concluderen dat emotionele blokkades zijn weggenomen. Ik ben denk ik weer een prettiger en rustiger persoon geworden voor mijn omgeving.

Laagdrempelig
Veel mensen vinden het nogal al wat om naar een psycholoog te gaan, alsof dat een zwaktebod zou zijn. Maar zo’n kort coachtraject van vier sessies is heel laagdrempelig, terwijl je problemen in je leven kunt uitdiepen en ook echt handvatten meekrijgt. Bijvoorbeeld via een stappenplan tot acceptatie van een situatie komen, door de emoties stapsgewijs op te zoeken en te doorleven. Ik ben inmiddels weer voorzichtig begonnen op mijn werk als adviseur/projectleider in het maatschappelijk vastgoed en ook met mijn studie (MRE) komt de scherpte terug.

Alle ruimte
Wat ik bij Sandra heel fijn vind is dat ze je alle ruimte geeft, ook qua tijd – er gaat geen wekkertje af. Bij de GGZ is het afstandelijker en gehaaster en daardoor minder menselijk. Sandra biedt je een luisterend oor en kan goed trechteren naar de rode draad van jouw verhaal. Zo helpt ze je om je hulpvraag en je doelen duidelijk te formuleren. Ze dringt je niets op en respecteert je grenzen. Ze gaf mij het gevoel dat ik serieus werd genomen, dat er echt tijd en ruimte werden vrijgemaakt om dit varkentje te kunnen gaan wassen. En er is altijd ruimte om extra sessies te volgen, wanneer je daar behoefte aan hebt.

Het leven is nog steeds mooi.

jaap (37) - adviseur/projectleider maatschappelijk vastgoed

Lees uitgebreide ervaringen van mijn coachees

Lees uitgebreide ervaringen
van mijn coachees

Anna (58)

anne (26) - cultuurcoördinator kunstencentrum

anna (58)